TÉLI TYÚKTARTÁS
A háztartásokban nevelt tyúkok etetésére különösen oda kell figyelni télen. Mert a helytelen takarmányozás következményei, hogy az állatok lesoványodnak, hiánybetegségek lépnek fel az állományban, tollcsipkedőssé vállnak, megeszik a tojásukat, vagy legrosszabb esetben kannibalizmus alakulhat ki.
A rosszul takarmányozott kakasok nem párzanak, a tyúkok keveset, rosszul tojnak, a csibék életképtelenek lesznek, romlik a kelési arány, a növendékcsirkék elhullanak, megbetegedhetnek, lassan fejlődnek.
A tyúk őstermészeténél fogva magvakkal, rovarokkal, zöld növényi részekkel táplálkozik, kapirgálása során kiegészíti takarmányát ásványi anyagokkal, vitaminokkal és az emésztéshez szükséges kaviccsal. Normális körülmények között a szabadon tartott szárnyasok a terepen mozogva összeszedik a természetes egyensúlyra törekedve az igényeiknek legmegfelelőbb takarmányt. Napjainkban azonban a baromfiudvar sok esetben le van betonozva, vagy fel van szórva sóderral, innen tyúkjaink (libáink, kacsáink stb.) az apró kavicson kívül mást felszedni nem igazán tudnak, ezek pótlásáról is nekünk kell gondoskodni.
A baromfi bélcsatornája rövid, a testhosszának csak háromszorosa, ezért a takarmányfelvevő képessége kicsi, emésztésének rövid idő alatt kell megtörténnie. A zúzógyomor (zúza) segítségével a baromfiak még a legapróbb gyom magvakat is megőrlik. A megevett takarmány átlagosan csak pár óráig marad bennük, ezért a baromfinak gyakran kell ennie.
Napjainkban számos cég gyárt és forgalmaz a házityúkok minden korosztályának és hasznosítási típusának részére tápot, sajnos a hobby állományok részére külön nem készítenek. Ezek pontos receptúrával készülnek, az állataink számára legoptimálisabban vannak összeállítva. Egyetlen hátrányuk hogy a gazdaságilag nem igazán hasznot hozó állományok etetésére drágák, ezért jobban járunk, ha magunk állítjuk össze az abrakkeveréket. Vigyázzunk, a más szárnyasfajoknak készített tápok etetése a tyúkjaink számára káros lehet, mert azok esetenként olyan gyógyszereket, hozamfokozókat tartalmazhatnak, melyek a tyúkok szervezetét könnyen megterhelhetik. Ilyen tápok etetése előtt konzultáljunk állatorvosunkkal.
Télen mindenképpen egészítsük ki a tyúkok étrendjét zöldtakarmánnyal. Erre kitűnően alkalmas a takarmányrépa, a cékla, de felhasználhatjuk a megfonnyadt sárgarépát, a fás karalábét is. Ezeket a takarmányokat egyébként kis területen nagy mennyiségben termelhetjük, így előállításuk gazdaságos. Felaprítva, lereszelve, vagy egészben is etethetjük. Kitűnő étrendi hatásukért legértékesebb közülük a sárgarépa és a céklarépa. A télen nevelt csirkéknek, tojóállatoknak egyaránt elsőrendű takarmányuk. A sárgarépa és a céklarépa állandó etetése a nehezebb testű csirkék jobb tollasodását és a tyúkok termékenységét is biztosítja. A marharépa vagy tarlórépa szintén alkalmas téli etetésre, bár kevésbé értékes mint az előző két gumós.
A burgonyát lehetőleg főzve vagy pároltan adjuk a szárnyasainknak. A főtt burgonyából a tyúkoknak naponta 5-10 dekát adjunk.
A csicsóka elsősorban a növendékeknek, de a tenyészállatoknak is valóságos csemege. A csicsóka levélzetét is etethetjük szárnyasainkkal.
A vöröshagyma és a fokhagyma etetése nagyon ajánlatos télen és koratavasszal, elsősorban a növendékeknek. Étrendi hatásuk kitűnő, kedvezően befolyásolják a növendékállatok tollasodását, rendszeres etetésükkel megelőzzük a belső élősködők fertőzését.
Könnyebb a helyzete annak a gazdának, aki szabad tartásban, gyepes udvaron neveli tyúkjait, illetve azokat – ha nincs hó – kiengedheti a kertbe, hogy szedegessenek ott növénymaradékokat, rovarokat. De ha nem tudjuk szabadon engedni, a kertből akkor is hozhatunk fel a mezsgyéről, vagy a szilvásban kapával felszedett fűből (a gyökérzete is nagyon hasznos). A baromfi számára igazi csemege és vitaminforrás ez. Amit tyúkjaink tojásaikkal meg is hálálnak.

